Cazare pensiuni Judetul Cluj

Cea mai veche aşezare din zona Clujului datează din neolitic. A fost descoperită la Gura Baciului lângă Suceag în valea unui pârâu afluent al Nădașului şi aproape de dealul Hoia. Aşezare datată pe la 6.000-5.500 i.e.n., fiind de altfel cea mai veche aşezare umană descoperită în Transilvania. Descoperirea arheologică face parte din cultură Starcevo Criş din care s-au mai găsit şi alte urme în zona Clujului, în cartierul Mănăstur, s-a descoperit un mormânt din aceeaşi cultură şi pe actuală stradă a Memorandumului s-a găsit o aşezare similară.

Istoria Clujului începe cu perioada romană. După cucerirea Daciei la începutul secolului II şi transformarea ei în provincie, Traian a pus aici bazele unei aşezări de colonişti. Este foarte posibil ca în zonă să fi existat şi o tabără militară însă până în prezent nu au fost găsite urme certe ale ei. Aşezarea, numită „Napoca” sau „Napuca”, a fost fondată pe malul drept al Someșului Mic (în centrul actual al Clujului, lângă podul peste Somes). Noua localitate apare menţionată pentru prima dată în anul 107 (sau 108), pe o bornă kilometrică, latină miliarium (miliarul de la Aiton) găsită în localitatea Aiton în 1758, pe drumul roman care venea dinspre Turda (latină Potaissa).

Bastionul Croitorilor a fost construit în anul 1475, fiind o parte a unui sistem mai amplu de fortificaţii. Prosperitatea economică şi înflorirea breslelor, consecinţele privilegiilor economice care sunt acordare de Iancu de Hunedoara şi fiul său Matei Corvin, le-au permis acestora să se implice în construirea unui sistem de fortificaţii ceva mai extins şi mai puternic care se întindea pe o suprafaţă de 45 de hectare.

Clujul are o mulţime de atracţii turistice şi de monumente precum Biserica Sf. Mihail din piaţa Unirii, construită în secolul XIV în stil gotic şi cu statuia lui Matia Corvinul în faţă sau cu palatul de justiţie în Piaţa Avram Iancu. În Cluj este şi cea mai mare universitate din România, cu Grădina Botanică aflată aproape de centrul oraşului. Pe lângă grădina aceasta găsim în Cluj şi parcuri mari cum ar fi Parcul Central, care a apărut în secolul XIX şi care include un lac artificial şi o insulă dar şi cel mai mare cazino din oraş.

Dintre toate locurile din Clujul nostru mare şi frumos, trebuie să recunoaştem că în Piaţa Muzeului se întâmplă tot timpul ceva interesant, fie că sunt târguri, expoziţii, concerte, reprezentaţii stradale şi terase sau doar lume multă. Prin urmare vom începe prin a vă prezenta clădirile din această zonă.

Casa Matia este una ditre cele mai vechi construcţii din Cluj-Napoca şi iniţial s-a numit Casă Ştefan Kolb. Această clădire este singura mărturie rămasă a tranziţiei dintre stilul gotic la cel renascentist şi a servit drept loc de naştere lui Matei Corvin în anul 1440, 23 februarie. În anul 1740 a fost cumpărată de către urbea clujeană şi în timp a avut mai multe scopuri: spital, han, închisoare. În anul 1902 incinta Casei Matei este sediul Muzeului Societăţii Carpatine Ardelene, dedicate turismului, balneologiei, etnografiei şi acest muzeu funcţionează până în 1935. Clădirea a funcţionat ulterior ca şi colegiu şi după cel de al doilea război mondial a fost folosită de Unversitatea de Artă şi Design.

În Casa Heltai sau Casa Bocskai a locuit editorul şi tipograful Kaspar Helth (Gaspar Heltai) şi a fost ridicată în sec. XV. Aici a fost sediul primei tipografii din Cluj, iar între anii 1870-1890 a funcţionat şi că poştă, astăzi fiind sediul central al Universitatatii Sapientia – Universitatea Maghiară de Stat. Biserica Franciscană din Cluj aflată în Piaţa Muzeului este una din cele mai vechi clădiri de cult din Cluj. Iniţial pe locul acesta a existat prima biserică romano catolică din Cluj, distrusă în timpul marii invazii a tătarilor din anul 1241. În 1260 a început construcţia actuală a bisericii finalizată cu 30 de ani mai târziu.

Obeliscul Crolina este un monument ridicat în anul 1831 sub formă de coloane, în amintirea vizitei Împărătesei Carolina şi a soţului ei Francisc I. Obeliscul are 10 m înălţime şi pe toate cele 4 faţete sunt prezentate scene din vizita imperială, stema Clujului, o inscripţie în limba latină ce aminteşte această vizită şi intrarea pe la Poarta de Mijloc a cuplului imperial. Acest monument este primul de natură laică din Cluj şi a fost iniţial amplasat în Piaţa Unirii şi apoi s-a mutat în actuală locaţie pentru a face loc statuii lui Mathias Rex.